Van autoband naar bloembak, hoe doe je dit?

autoband bloembak

Wist je dat wereldwijd elk jaar miljoenen tonnen autobanden worden afgedankt? Deze rubberen reuzen belanden vaak op stortplaatsen, waar ze jarenlang langzaam afbreken en het milieu belasten. Gelukkig kunnen we met een beetje creativiteit en handigheid deze oude autobanden een nieuw leven geven als stijlvolle bloembakken. In deze blogpost leer je stap voor stap hoe je van een autoband een bloembak kunt maken.

Benodigdheden

Om aan de slag te gaan met dit project heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • Een oude autoband
 • Schuurpapier
 • Primer
 • Verf (geschikt voor buiten)
 • Een penseel of spuitbus
 • Een schaar of mes
 • Potgrond
 • Planten of bloemen naar keuze

Gelukkig zijn de meeste van deze benodigdheden gemakkelijk verkrijgbaar en heb je waarschijnlijk al een aantal ervan in huis.

Stappenplan

 1. Voorbereiding: Begin met het grondig reinigen van de autoband om vuil en stof te verwijderen. Gebruik vervolgens schuurpapier om eventuele ruwe plekken of roest te verwijderen.
 2. Primer aanbrengen: Breng een laag primer aan op de buitenkant van de autoband. Dit helpt de verf beter te hechten en zorgt voor een mooiere afwerking. Laat de primer volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.
 3. Verf aanbrengen: Kies een kleur verf die past bij jouw tuin of terras en breng een gelijkmatige laag aan op de autoband. Je kunt een penseel gebruiken voor een handgeschilderde look of een spuitbus voor een strakkere afwerking. Laat de verf drogen.
 4. Snijden (optioneel): Als je een meer decoratieve vorm wilt, kun je de buitenrand van de autoband inzagen met een schaar of mes. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je veiligheidshandschoenen draagt tijdens het snijden.
 5. Vullen met potgrond: Vul de autoband met potgrond tot net onder de rand. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig verdeeld is en stevig aangedrukt wordt.
 6. Planten: Nu is het tijd om je favoriete bloemen of planten in de autoband te planten. Kies planten die goed gedijen in jouw klimaat en die passen bij de blootstelling aan zonlicht op de plaats waar je de bloembak gaat neerzetten.
 7. Water geven: Geef je nieuwe bloembak een goede dosis water om de planten te helpen settelen en groeien.

Variaties

Het leuke van dit project is dat je eindeloos kunt variëren en aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en stijl. Probeer verschillende kleuren verf, voeg patronen toe of gebruik meerdere autobanden voor een groter impact. Je kunt ook experimenteren met verschillende plantensoorten en bloemen om de perfecte combinatie te vinden voor jouw autoband bloembak.

Extra tips

 • Zorg ervoor dat de autoband die je gebruikt schoon is voordat je begint met schilderen om een goede hechting van de verf te garanderen.
 • Als je de bloembak buiten plaatst, gebruik dan verf die geschikt is voor buiten om de duurzaamheid te verzekeren.
 • Het is een goed idee om drainagegaten in de autoband te maken om overtollig water af te voeren en wortelrot te voorkomen.
 • Voeg een laagje grind of kleine steentjes toe aan de onderkant van de bloembak voordat je de potgrond toevoegt om de drainage verder te verbeteren.
 • Vergeet niet om regelmatig water te geven en de planten te verzorgen om ze gezond en gelukkig te houden.

Conclusie

Het transformeren van een oude autoband in een stijlvolle bloembak is niet alleen een leuke DIY-activiteit, maar ook een geweldige manier om duurzaam bezig te zijn. Door hergebruik te omarmen kunnen we bijdragen aan een schonere en groenere planeet. Dus ga aan de slag, laat je creativiteit de vrije loop en deel trots je resultaten met anderen!

Wil je nu zelf bloggen over jouw DIY projecten? Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op! En op zoek naar meer DIY tips, lees dan hier hoe je zelf een boxkleed maakt.