12 plekken om rustig te wonen in Nederland

rustig wonen in nederland

In onze steeds drukker wordende samenleving is de behoefte aan rust en ruimte steeds groter. Met name in de stedelijke gebieden ervaren mensen een toenemende druk en een afnemende verbinding met de natuur. Dit leidt ertoe dat steeds meer mensen verlangen naar een rustiger en idyllischer woonomgeving. Nederland biedt gelukkig tal van plekken waar de rust nog te vinden is. In deze blog verkennen we 12 van de mooiste plekken om rustig te wonen in Nederland, perfect voor koppels, gezinnen of iedereen die wil ontsnappen aan de hectiek van de stad.

Plek 1: Giethoorn

Giethoorn, vaak het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd, staat bekend om zijn waterwegen, bruggetjes en punters. Deze idyllische plaats ligt in de provincie Overijssel en biedt een unieke leefomgeving waar de natuur en rust centraal staan. De sfeer is er sereen met een sterke gemeenschapszin. Voorzieningen zoals lokale winkels en kleine gastronomische restaurants zijn volop aanwezig. De gemiddelde woningprijzen in Giethoorn zijn relatief hoog door de populaire ligging, maar voor die prijs woon je in een uniek stukje Nederland.

Plek 2: Bergen

Gelegen in Noord-Holland, is Bergen bekend om zijn artistieke gemeenschap, prachtige bossen en de nabijheid van de zee. Deze plaats biedt een perfecte mix van natuur en cultuur met tal van galerieën, ateliers en een levendige muziekscene. De woningmarkt in Bergen is divers, van karakteristieke villas tot moderne appartementen. De gemiddelde prijzen zijn hier aan de hoge kant, maar de kwaliteit van leven is navenant.

Plek 3: Oisterwijk

Oisterwijk, in de provincie Noord-Brabant, is beroemd om zijn ‘Parel in ’t groen’. Dit kleine stadje is omringd door uitgestrekte bossen en vennen en biedt volop mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten. De voorzieningen zijn uitstekend met goede scholen, winkels en recreatieve faciliteiten. Woningen in Oisterwijk variëren van historische panden tot nieuwere ontwikkelingen, met een gezonde woningmarkt. Oisterwijk is ontzettend rustig om te wonen in Nederland.

Plek 4: Warmond

Warmond ligt in de provincie Zuid-Holland en biedt een prachtige omgeving die rijk is aan meren en waterwegen. Het is een ideale locatie voor watersportliefhebbers. Warmond combineert de rust van een klein dorp met de nabijheid van stedelijke voorzieningen in nabijgelegen steden zoals Leiden. De woningprijzen zijn hier gemiddeld, wat Warmond een aantrekkelijke optie maakt voor velen.

Plek 5: Deil

Gelegen in Gelderland, straalt Deil rust en ruimte uit met zijn uitgestrekte landschappen en rivieren. Het dorp heeft een sterke agrarische gemeenschap en biedt een traag, maar kwalitatief hoogstaand leven. Deil is perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een leven dichtbij de natuur zonder de drukte van de stad.

Plek 6: Thorn

Dit kleine witte stadje in Limburg is rijk aan historie en charme. Thorn staat bekend om zijn monumentale panden en geplaveide straatjes. Het is een trekpleister voor toeristen, maar behoudt zijn rustige karakter voor de lokale bewoners. De voorzieningen zijn basis, maar voldoende voor dagelijks leven.

Plek 7: Schoorl

Schoorl, gelegen in Noord-Holland, staat bekend om zijn duinen, bossen en stranden. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt veel privacy en rust. De lokale gemeenschap is actief en verwelkomend, en er zijn voldoende voorzieningen om comfortabel te leven.

Plek 8: Amerongen

Amerongen, gelegen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, biedt een prachtige mix van bosrijke omgevingen en een rijke geschiedenis. Het dorp heeft een charmante dorpskern met diverse monumenten. De levenskwaliteit is hoog en de gemeenschap is hecht.

Plek 9: Dwingeloo

Dit dorp in Drenthe staat bekend om zijn groene landschappen en nationale parken. Dwingeloo is ideaal voor degenen die van het buitenleven houden, met tal van wandel-, fiets- en paardrijdmogelijkheden.

Plek 10: Heerde

Heerde ligt in het hart van de Veluwe en biedt uitgestrekte natuurgebieden, waar rust en ruimte centraal staan. De gemeenschap is betrokken en er zijn genoeg voorzieningen voor een goede levensstandaard.

Plek 11: Renesse

Renesse is bekend als toeristische bestemming, maar buiten het seizoen biedt het een ongekende rust en toegang tot een van de mooiste stranden van Nederland. Ideaal voor wie van zee en rust houdt.

Plek 12: Harlingen

Als havenstad biedt Harlingen een unieke ervaring van wonen aan het water. Bekend om zijn historische architectuur en maritieme sfeer, is het een rustige stad met een bijzondere charme.

Conclusie

Deze 12 plekken in Nederland bieden unieke mogelijkheden om rustig te wonen in Nederland. Elk biedt zijn eigen unieke voordelen en sfeer. Mocht je overwegen om naar een rustigere omgeving te verhuizen, hopelijk biedt deze lijst inspiratie en een startpunt voor jouw zoektocht. Ben je benieuwd wat andere landen te bieden hebben? Lees dan hier de 8 beste landen om in te wonen. Neem de tijd om deze plekken zelf te bezoeken en ervaar de rust en schoonheid die ze te bieden hebben. Maar naast rustig wonen in Nederland, zijn de activiteiten die je doet ook van belang voor jouw thuis gevoel. Lees daarom hier alles over de leukste activiteiten voor thuis.