5 DIY tips: zelf boxkleed maken

zelf boxkleed maken

Een boxkleed is een essentieel item voor jonge ouders. Het biedt een zachte, veilige plek voor baby’s om op te spelen en te rusten. Hoewel er veel boxkleden te koop zijn, kan het zelf maken van een boxkleed zeer bevredigend zijn. Het geeft je niet alleen de mogelijkheid om een uniek item te creëren dat perfect past bij jouw interieur, maar het is ook vaak goedkoper dan een kant-en-klaar boxkleed kopen. Bovendien kun je het kleed precies zo dik, zacht en groot maken als je zelf wilt. In deze blog geven we je 5 DIY tips om zelf een boxkleed te maken.

Benodigdheden voor het maken van een boxkleed

Voordat je begint met het maken van je boxkleed, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Je hebt het volgende nodig:

  • Stof voor de boven- en onderkant van het kleed. Kies een zachte stof voor de bovenkant, zoals katoen of een katoenmix die comfortabel is voor je baby. Voor de onderkant is een stevigere stof geschikt.
  • Vulling voor tussen de stoffen. Dit kan synthetische batting zijn, schuimrubber of een ander zacht, maar stevig materiaal.
  • Een schaar, meetlint of liniaal, naaimachine (al kan handnaaien ook), garen en eventueel stofkrijt of een stofpen.
  • Optioneel: extra materialen zoals linten, labels of applicaties voor decoratie.
  • Extra’s: zorg voor meer extra’s in je kinderkamer, zoals een kinderkeuken.
Een simpele video die jou de basics uitlegt!

Stap 1: Kies de stof voor je boxkleed

Het kiezen van de juiste stof is cruciaal voor zowel de uitstraling als het comfort van het boxkleed. Voor de bovenkant van het boxkleed kun je het beste kiezen voor een zachte en duurzame stof die comfortabel is voor de gevoelige huid van de baby. Populaire keuzes zijn katoen, jersey of fluweel. Deze materialen zijn niet alleen zacht, maar ook wasbaar en slijtvast. Voor de onderkant van het kleed kun je een stevigere stof kiezen, zoals canvas of denim, die het kleed wat gewicht en stabiliteit geeft.

Stap 2: Knip de stof op maat

Meet de binnenafmetingen van de box en voeg aan alle zijden ongeveer 10 cm extra toe voor de naden en om het kleed goed passend te maken. Gebruik een schaar om de stof voor zowel de bovenkant als de onderkant van het kleed op maat te knippen. Zorg ervoor dat je zowel de stof voor de bovenkant als de onderkant op dezelfde maat knipt.

Stap 3: Naai de randen van de stof

Leg de stoffen met de goede kanten op elkaar en naai de randen aan elkaar, maar laat een opening van ongeveer 15 cm vrij om later de vulling in te kunnen doen. Zorg ervoor dat je bij het naaien een naadtoeslag van ongeveer 1 cm aanhoudt. Als je wilt, kun je ook een zigzagsteek gebruiken om de randen af te werken en rafelen te voorkomen.

Stap 4: Maak eventueel een vulling voor je boxkleed

Het toevoegen van een vulling maakt het boxkleed comfortabeler voor je baby. Je kunt kiezen voor kant-en-klare quiltbatting, maar ook voor schuimrubber of zelfs een oud dekbed dat je niet meer gebruikt. Snijd de vulling zodanig dat deze iets kleiner is dan de stof, zodat het makkelijk in het kleed past. Plaats de vulling in het kleed via de opening die je hebt overgelaten.

Stap 5: Werk het boxkleed af

Nadat je de vulling hebt geplaatst, naai je de opening zorgvuldig dicht. Je kunt dit met de hand doen voor een nettere afwerking. Als je extra decoraties wilt toevoegen, zoals linten, labels of applicaties, is dit het moment om dat te doen. Zorg ervoor dat alle decoraties stevig vastzitten en geen gevaar vormen voor je baby.

Afsluiting

Het zelf maken van een boxkleed is een leuke en lonende activiteit die je de vrijheid geeft om een volledig gepersonaliseerd en comfortabel product te creëren voor je kleintje. Met de juiste materialen en een beetje tijd en geduld, kun je een boxkleed maken dat niet alleen praktisch is, maar ook een mooie toevoeging aan je interieur. Ga aan de slag met je eigen droomkamer voor je baby en geniet van het proces van het creëren van iets unieks en speciaals!

Opzoek naar meer inspiratie? Lees dan hier de beste ideeën voor een blauwe slaapkamer.